Ce este ecocardiografia

19 decembrie 2016 Vizionari 758


Ce este ecocardiografia
Ecografia cardiacă sau ecocardiografia reprezintă o metodă imagistică de explorare a inimii. Medicul cardiolog urmărește pe un ecran sectiuni din inimă și astfel poate stabili un diagnostic în cazul în care ceva nu este în regulă. Pe monitor, cardiologul poate măsura dimensiunile celor 4 cavități cardiace: atriul stang, ventriculul stang, atriul drept si ventriculul drept, precum și ale vaselor mari care se varsă în inimă - vena cavă inferioară și care pleacă din inimă - aorta.
 
dr. Cristina Marinescu, medic specialist cardiolog Hiperclinica Medlife Galati: ”Sunt mai multe incidențe din care se face ecocardiografia, depinde ce urmărim: dimensiunile cavităților, dimensiunile pereților, patologia valvulară, aspectul valvelor, regurgitările valvulare, stenozele valvulare, tulburările de cinetică care se întâlnesc la pacienții care au avut un infarct miocardic în antecedente. În imagine avem o incidență de patru camere: cele două atrii și cei doi ventriculi și valva tricuspidă, valva mitrală.”
 
Ecocardiografia este una dintre cele mai importante metode de diagnosticare folosite în domeniul cardiologiei. Motivul? În general este unul pecuniar, această investigație fiind mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice ca tomografia computerizată cardiacă, scintigrafia cardiacă sau cateterismul cardiac. Totuși, ecocardiografia le poate da câteva indicii medicilor despre afecțiunile de care suferă un pacient.
 
dr. Cristina Marinescu, medic specialist cardiologie Hiperclinica Medlife Galati: ”Examinăm valva mitrală și profilul diastolic.În acest caz este vorba de un profil normal, cele patru camere par de dimensiuni normale. Ne putem concentra atenția pe ventriculul stâng să urmărim tulburările de cinetică, de contractilitate a ventriculului stâng.”
 
Ecocardiografia este recomandată pacienților cu hipertensiune arterială, dar și pentru acele persoane care simt dureri în piept, au palpitații sau respirație grea ori sunt obosiți tot timpul, chiar dacă respectă programul de odihnă.

Comentarii